SZEMINÁRIUM

Mekkora egy koronavírus?

Varga Zoltán PhD, tudományos főmunkatárs, kutatócsoport-vezető

TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet

2021. november 9. (kedd)

10.00 – 11.00

Természettudományi Kutatóközpont, földszinti kiselőadó

1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

Az esemény kizárólag érvényes védettségi igazolvány felmutatásával és maszkviselés mellett látogatható. A járványhelyzet függvényében a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A szubmikronos tartományba eső részecskék pontos méretmeghatározása még napjainkban is számos akadályba ütközik. Erre a kihívásra kínál megoldást az elmúlt években kifejlesztett mikrofluidikus ellenállásimpulzus-mérés (MRPS), amely a Coulter-elv megvalósítása a nanométeres méretskálán, egy mikrofluidikus platform keretében.

Mint ilyen, az MRPS egy nem optikai, egyrészecske detektáláson alapuló módszer a nanorészecskék méreteloszlásának és koncentrációjának meghatározására. Az MRPS alkalmas a biológiai nanorészecskék, mint például az extracelluláris vezikulák (EV-k) jellemzésére, de ebbe a mérettartományba esik a legtöbb vírus, így a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 is.

Az előadás bemutatja az MRPS módszer alapjait, valamint, hogy azzal milyen információ nyerhető az EV-k, vagy éppen a SARS-CoV-2 virionok méreteloszlásáról. Ez utóbbi az alapkutatási célok mellett megteremtheti a COVID-19 fertőzés MRPS-alapú diagnosztikájának alapjait is.


Magyar Tudomány Ünnepe 2021