Kutatási témák

Kognitív folyamatok szélsőséges környezetekben

Az extrém helyzetek kognitív folyamatokra gyakorolt hatásait a kísérleti pszichológia és az agykutatás eszközeivel vizsgáljuk. A projektek jelentős része az űrkutatáshoz, nevezetesen az Európai Űrügynökség (ESA) által szponzorált kísérletekben való részvételhez kapcsolódik. Ebbe az irányzatba tartozó jelentősebb projektjeink a Nemzetközi Űrállomáson folytatott Neurospat és az antarktiszi kutatóállomások áttelelő legénységein végzet Cognipole ESA kísérletek.
Az extrém helyzetekben folytatott vizsgálatokat kiegészítik azok a laboratóriumi kísérletek, amelyekben olyan stresszorok figyelemre és viselkedéskontrollra gyakorolt hatásait vizsgáljuk, mint az oxigénhiány, alvásmegvonás vagy a fokozott kognitív terhelés eredményezte fáradás.

Izolált kiscsoportok pszichodinamikai folyamatai

Másik kutatási területünk az extrém helyzetekben, különösen az elszigeteltség és bezártság körülményei között észlelt egyéni és csoport pszichodinamikai változásokra irányul. E vizsgálatok eszköze a nyelvi megnyilvánulások (pl. naplók, üzenetek, társalgás) pszichológiai tartalomelemzése számítógépes módszerekkel. Ebbe a vonulatba tartozik a moszkvai Mars-500 űr‑szimulációs kísérletben való részvételünk és a jelenleg folyó, ESA által szponzorált, COALA és CAPA kísérletsorozat, melyben két antarktiszi kutatóállomás áttelelő legénységét vizsgáljuk.
A kutatások célja, az elszigeteltség és extrém környezet pszichológiai vizsgálatán túlmenően egy olyan többnyelvű, teljesen automatizált pszichológiai tartalomelemző rendszer kifejlesztése, amely alkalmas lehet nem megközelíthető, elszigetelt csoportok pszichodinamikájának távoli monitorozásra.

Pályázatok

NeuroSpat, ESA/PECS, 4000101994/10/NL/HE
Cognipole, ESA/PECS, 4000103377/11/NL/KML
COALA-Content, ESA/PECS, 4000108001 /13/NL/KML

Együttműködések

Institut “Jozef Stefan”, SI
Institute for Biomedical Problems of the Russian Academy of Sciences (IBMP), RU
Technische Universität Graz, AT
The University of British Columbia, CA
Université  Libre de Bruxelles, BE

Vezető

Ulbert István (mb. csoportvezető)

Munkatársak