A lóhúsbotrány után újabb napvilágra kerülő „titkok” borzolhatják a kedélyeket: Szabó Marcel zöldombudsman vizsgálatot indított az emberi embriószövetek kozmetikai és élelmiszeripari felhasználásával kapcsolatban. A bejelentést felületesen olvasók egyből arra asszociálhattak, hogy abortált magzatok sejtjei kerülnek bizonyos termékekbe. Erről ugyan a téma szakértői szerint szó sincs, ám a szóban forgó technológia mégis bőven vet fel etikai és fogyasztóvédelmi kérdéseket. A Hetek cikke.
– …Mindössze arra van szükség, hogy az adott fehérje genetikai kódját, vagyis DNS-ét bevigyük a sejtekbe” – magyarázta a Heteknek Buday László, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének igazgatója. És hogy mindennek mi köze a levesporokhoz vagy az üdítőitalokhoz? – A szóban forgó cég újítása abban áll, hogy ezekkel a sejtvonalakkal „legyártatja” az ízlelésért felelős emberi fehérjéket (receptorokat), majd a rendszerhez hozzáadnak általuk kifejlesztett molekulákat.

Forrás: atv.hu, Hetek, Lukács András, Sebestyén István 2013.03.24. 16:10

A teljes közlemény itt olvasható:

http://atv.hu/cikk/20130324_embrio_a_levesporban_abortalt_magzati_sejtek_az_elelmiszeriparban