Tájékoztató a vizsgálathoz

Kutatócsoportunk már évek óta foglalkozik a természetes olvasás neurális hátterének vizsgálatával agyi képalkotó módszerek és pszichofizikai vizsgálatok segítségével. Ezen folyamatok tanulmányozása segíthet az olvasási nehézségek hátterében álló idegrendszeri mechanizmusok megértésében, hozzájárulhat az érintett idegi hálózatok azonosításához és jellemzéséhez. Jelenleg fiatal felnőtt kontroll csoporton végzünk méréseket az olvasási nehézségek agyi korrelátumait feltáró vizsgálathoz.

Az előzetes vizsgálatok során a résztvevők általános olvasási képességet felmérő teszteket végeznek el. Az ezt követő vizsgálatokban kombinált szemkövetés és elektroenkefalográfia (EEG) alapú módszereket használunk. A résztvevők egy számítógép képernyőjén olvasnak szövegeket, miközben regisztráljuk a szemmozgásukat és agyi aktivitásukat EEG segítségével.

Nem vehet részt a kísérletben, ha…

  • látása korrekcióra szorul és nincsen kontaktlencséje. A szemüveg megnehezíti a szemmozgáskövető berendezés használatát. Kontaktlencsével a kísérlet elvégezhető.
  • szorongással, klausztrofóbiával, pánikbetegséggel, hiperaktivitással vagy figyelemzavarral küzd.
  • szüksége volt/van neurológiai vagy pszichiátriai kezelésre.
  • korábban diszlexiát vagy diszkalkuliát állapítottak meg Önnél.
  • korábban már vett részt olvasásos vizsgálatban az MTA TTK Agyi Képalkotó Központban.
  • tud örmény nyelven olvasni vagy ismeri az örmény abc betűit.
  • ha még nem töltötte be a 18. életévét vagy ha már betöltötte a 36. életévét.

Vizsgálati módszerek

Szemmozgáskövetés

A szemmozgáskövetés célja a vizuális figyelem nyomonkövetése és a szem aktivitásának (szakkádok, pupillatágulás) pontos mérése. A berendezés működésének az alapja, hogy az eszköz infravörös, nem káros fénysugarat bocsát ki, amely visszaverődik az alany szeméről. A visszaverődést egy kamera rögzíti, így pontosan megállapítható, a képernyő mely pontjára nézett az alany. Ezen felül a kamera segítségével rögzíthetőek a szem aktivitásában egyéb változások, mint például pupillatágulás és a pislogás gyakorisága. A szemmozgáskövető berendezés használatát megnehezíti, ha a vizsgálati alany szemüveges, ezért kérjük, akinek a látása korrekcióra szorul, az kontaktlencsével érkezzen a vizsgálatra.

Elektroenkefalográfia (EEG)

Az agy működését kísérő elektromos potenciálváltozások vizsgálatára szolgáló módszer az elektroenkefalográfia (EEG). Az EEG fontos vizsgálati eszköz, és nem invazív volta miatt az agykutatás számos területén széles körben alkalmazott módszer. Előnye az fMRI mérésekkel szemben, hogy időbeli felbontása nagyságrendekkel jobb. A mérés során mérőelektródok felhelyezésére kerül sor a hajas fejbőrre. A mérés megkezdése előtt az elektródákat az elvezetési helyére rögzítjük egy elektródasapka segítségével. A jó vezetőképesség biztosításának érdekében elektrolit pasztával töltjük fel az elektróda és a fejbőr közötti rést. A paszta kísérlet után hajmosással könnyedén eltávolítható, ehhez minden eszköz rendelkezésre áll a laborban.
Biztonsági tudnivalók: A módszer nem invazív, baleseti kockázata nincsen.

 

Kapcsolat

A vizsgálat helyszíne:

Agyi Képalkotó Központ
MTA Természettudományi Kutatóközpont
1117, Budapest, Magyar tudósok körútja 2.
https://goo.gl/maps/4Hy5WHSJdKD2

A vizsgálatot koordináló kutató:

Dr. Weiss Béla
http://www.ttk.hu/telefonkonyv/weiss-bela/

Kísérletvezetők:

Nárai Ádám és Nemecz Zsuzsanna
olvasas.vizsgalat@gmail.com
+36 1 382 6447