Kutatások

Az Agyi Szerkezet és Dinamika Kutatócsoport (ASZDK) kutatás-fejlesztési tevékenységének elsődleges célja az emberi agy megismerése, az ép és kóros központi idegrendszeri folyamatok felfedező, klinikai és transzlációs kutatása. Ennek érdekében a kutatócsoport az alábbi három egymást kiegészítő feladatcsoport köré szervezi a kiterjedt hazai és külföldi akadémiai/egyetemi, valamint ipari együttműködésben folytatott kutatási tevékenységét.

1. MRI kutatási módszerek fejlesztése, új eljárások kidolgozása. Az MRI eddiginél hatékonyabb orvos-biológiai és transzlációs kutatásokban történő alkalmazásának feltétele egyrészt az eljárásból fakadó képtorzítások pontosabb mérése és kezelése, valamint a mért jel robosztusságnak, a jel és a zaj viszonyának javítása.

2. Az emberi szenzoros, figyelmi és végrehajtó funkciók ép és kóros agyi folyamatainak vizsgálata a fejlődéstől az öregedésig. Kutatásainkat a központban alkalmazásra került és továbbfejlesztett legkorszerűbb, az agyi intrinzik funkcionális konnektivitás pontosabb és robosztusabb mérésére alkalmas új MRI módszerek, valamint kombinált MRI-EEG eljárások segítségével végezzük.

3. Transzlációs MRI biomarker fejlesztése és alkalmazása a preklinikai és klinikai gyógyszerkutatásban. A neuro-pszichiátriai transzlációs kutatásokban kulcsfontosságú MRI biomarkerek kutatása és fejlesztése. Továbbá, az MRI módszerek és biomarkerek alkalmazása a klinikai gyógyszerkutatás területén az Óbudai Egészségügyi Centrum Kft.-vel (OEC) kötött együttműködési szerződés keretén belül.

Aktuális pályázatok

  • NAP (2013-1-2013-0001) 2013-2017, Uncovering the contribution of intrinsic functional connectivity to stimulus- and task-related fMRI responses.
  • OTKA (K112093) 2015-2017, A vizuális figyelmi gátlás idegrendszeri folyamatai.
  • RICHTER Gedeon Nyrt. Témapályázat (RG-IPI-2015 TP9/009) 2015-2017, Kombinált agyi perfúziós és funkcionális MRI alapú transzlációs demencia-biomarkerek kutatása

Aktuális kísérletek – tájékoztató kísérleti alanyoknak

  • Olvasási kísérlet (link)

Vezető

Vidnyánszky Zoltán

Munkatársak