FELVÉTELT NYERT DIÁKOK – 2019.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatóiból létrejött Bíráló Bizottság körültekintően értékelte a beérkezett pályamunkákat, és meghozta felelősségteljes döntését: az alábbi táblázatban szereplő huszonhat diák lehet a 2019. évi “AKI Kíváncsi Kémikus” kutatótábor résztvevője. Két további diák tartalékként jöhet számításba, ha a felvételt nyert diákok közül valaki pl. betegség miatt nem tud részt venni a tábor munkájában.

RÉSZTVEVŐK_2019

Tudnivalók:

ÉRKEZÉS – GYÜLEKEZŐ

A nem budapestiek lehetőleg július 7-én kora délután (ha lehet, 15 – 16 óra körül) érkezzenek Budapestre! Jelezzétek, hogy mikor, melyik pályaudvarra érkeztek! Mindenkit várni fog valamelyik munkatársunk az állomáson (egy TTK feliratú papírral), és elkísér a kollégiumhoz! Ha jól ismeritek Budapestet, és nincs szükségetek segítségre, azt is írjátok meg előre! Mindenesetre a mobilszámomat írjátok be a telefonotok memóriájába, és ha útközben vagy bármikor máskor problémátok van, hívjatok a 06-30-360 3946-os számon.

Gyülekező a kollégiumban (Baár-Madas Református Kollégium, Budapest, II. Lorántffy Zsuzsanna u. 3.) július 7-én 16 és 17 óra között lesz budapestieknek és nem budapestieknek egyaránt. 17 óra után nem sokkal elkezdődik az első közös programunk, ami egy játékos ismerkedési est lesz. Fontos, hogy már ezen a programon mindenki ott legyen. Ha megismeritek egymást, könnyebb lesz a közös munka és a szabadidő közös eltöltése.

ÚTIKÖLTSÉG

A nem Budapesten élőknek a lakóhelyükről Budapestre és vissza közlekedés (autóbusz vagy vonat) költségét utólag meg tudjuk téríteni. Budapestre utazás előtt váltsatok teljes áru (mert csak ezt tudjuk elszámolni!) menettérti jegyet, és kérjetek ÁFÁs számlát! Kérjétek, hogy a számlát az MTA Természettudományi Kutatóközpont nevére és a 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. címre állítsák ki, és hogy olvashatóan töltsék ki az ÁFÁs számlát! Aki nem kér utazási költségtérítést, az természetesen megveheti a jegyét diákkedvezménnyel.

A menettérti (retúr) jegyet őrizzétek meg, a számlát pedig majd adjátok át nekem a tábor első napján! Amennyiben csak oda- vagy visszaútra veszel igénybe tömegközlekedést, mert pl. személygépkocsival hoznak, vagy visznek, akkor arra a bizonyos egy útra vedd meg előre a jegyedet, és akkor annak az egy útnak az árát fizetjük meg! Vonaton, autóbuszon kívül más közlekedési eszközre (pl. személygépkocsira) költségtérítést nem tudunk fizetni.

BUDAPESTI HELYI KÖZLEKEDÉS

Minden kutatótáborozó (budapesti is) írja meg, hogy rendelkezik-e a tábor idejére érvényes budapesti bérlettel! Akinek nincs bérlete, annak mi veszünk hetijegyet (drágább, mint a diákbérlet, de ezt el tudjuk számolni).

SZÁLLÁS

Baár-Madas Református Gimnázium Diákotthona,
Budapest, II. Lorántffy Zsuzsanna u. 3.

A kollégiumban 3 – 7 ágyas szobákban nyertek elhelyezést. Reggelit és vacsorát a kollégiumban kaptok. A reggeli és vacsora tálalását és a mosogatást az egyes szobák lakói váltva napos rendszerben végzik. Meleg ebédet a kutatóközpontban biztosítunk nektek.

Ágyneműt adnak, de tisztálkodási eszközöket, törölközőt, papucsot hozzál magaddal!

KÖLTŐPÉNZ

Intézetünk kifizeti a szállást, a helyi közlekedést, a napi háromszori étkezést, a távolsági vonat vagy busz árát (utólag). Ha venni akarsz pl. üdítőt, fagyit, csokit, azt saját pénzből fedezzed!

GYÓGYSZER, TAJ KÁRTYA

Ha szedned kell valamilyen gyógyszert, azt ne felejtsd otthon! Írd meg, hogy mit kell szedned és milyen betegségre! Allergiás vagy-e, mire? Van-e gyógyszerérzékenységed? Ha van olyan betegséged, amivel esetleg adódhat komplikáció, arról hozzál magaddal orvosi leírást! A TAJ kártyád, vagy annak másolata legyen nálad!

Ha a következő napokban megbetegednél, inkább ne gyere el, minthogy betegen töltsd itt az idődet, és még másokat is megfertőzzél! Ha megbetegszel, és nem tudsz jönni, jövőre soron kívül fölveszünk a táborba, amennyiben akkor nem lépted még túl a kiírásban szereplő korhatárt. 

ÉRTESÍTENDŐ

Írd meg a szülők/gondviselők nevét, tartózkodási címét, telefonszámát, mobilszámát! Reméljük nem lesz rá szükség, de tudnunk kell, hogy hol érhetjük el őket, ha valami baj van veled. 

DIÁKIGAZOLVÁNY

Feltétlenül legyen nálad!

LABORMUNKA + ELŐADÁS

A kutatótábor hetének minden napján témavezetőitek irányításával dolgoztok majd a laborban. A labormunka zárásaképpen pénteken mindannyian tartotok majd egy nagyon rövid, 5-10 perces előadást arról, hogy mit tanultatok, tapasztaltatok az intézetben. A kiselőadás elkészítésében témavezetőitek segítséget fognak nyújtani. 

RUHÁZAT

Ha van laborköpenyed, labornadrágod, azt hozd el! Ha nincs, ne vegyél! Adunk kölcsön. A labormunkához hozzál zárt cipőt és megfelelő hosszú nadrágot!

Ünneplős ruhára nem lesz szükség, kényelmes ruhával készüljél a munkához, a kiránduláshoz, a sportprogramhoz. Vegyétek figyelembe, hogy változékony, esetleg esős lehet az időjárás! A kollégium műanyag sportpályájára és a tornaterembe csak váltócipővel (amit máshol nem használsz) engednek föl, ezért hozzál magaddal külön sportcipőt!

DÉLUTÁNI, ESTI PROGRAMOK

“Munkaidőn” túli programokkal is készülünk, hogy kikapcsolódjatok a munka után. Ezeket vagy a kollégiumban vagy a város más részein tartjuk. Bárki bármilyen elfoglaltság miatt (pl. nyelvvizsga) a kutatótáborozó csoporttól csak akkor mehet külön, ha erről előzetesen írásos szülői engedélyt kapok. A kollégiumban kötelező betartani a házirendet, pl. tilos a dohányzás. A házirend többi pontját ott ismerhetitek meg. 

HAZAUTAZÁS

Írd meg nekem, hogy mikor utazol haza! Ha már pénteken (július 6-án) este, akkor az utolsó éjszakára már nem foglalunk neked szállást. Péntek estére még lesz közös programunk (séta a Budai Várban). A kollégiumot legkésőbb szombaton (július 13-án) délelőtt 11 órakor el kell hagyni.

HANGSZER

Ha van hangszered, amin szívesen játszol (és könnyű szállítani), azt hozd el magaddal! Jót tehet a tábor hangulatának.

ADATHORDOZÓ ESZKÖZ

Ha van pen drive-od, jó, ha itt lesz nálad. A mérési eredményeket, az előadásanyagodat szállíthatod vele. 

FÉNYKÉPEZŐGÉP

Ha szeretsz fényképezni, és van géped, hozd magaddal! Megörökíthetsz pillanatokat a laborban és a programokon.

TELEFONSZÁMOM

Ha bármi kérdésetek van, küldjetek e-mailt (gyorik.gabriella@ttk.mta.hu), vagy hívjatok telefonon. Telefonszámom: 06-30-360 3946.

Hamarosan találkozunk, addig is vigyázzatok magatokra, hogy egészségesen érkezzetek!

 

A KUTATÓTÁBOR HELYE ÉS IDŐPONTJA

Magyar Tudományos Akadémia
Természettudományi Kutatóközpont,
1117 Budapest, XI. kerület,
Magyar tudósok körútja 2.

  1. július 7. – július 13.

 

 

BÍRÁLÓK

A pályázatokat a Természettudományi Kutatóközpont alábbi kutatói bírálják:

Mihály Judith, PhD, tudományos főmunkatárs, Anyag- és Környezetkémiai Intézet

Mihályi Magdolna, PhD, tudományos főmunkatárs, Anyag- és Környezetkémiai Intézet

Tantos Ágnes, PhD, tudományos főmunkatárs, Enzimológiai Intézet

Volosin Márta, PhD, tudományos munkatárs, Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet

 

SZÁLLÁS

Baár-Madas Református Gimnázium Diákotthona,
Budapest, II. Lorántffy Zsuzsanna u. 3.

A kutatótáborban résztvevő diákok 3 – 7 ágyas szobákban nyernek elhelyezést. Reggelit és vacsorát a kollégiumban kapnak. A reggeli és vacsora tálalását és a mosogatást a diákok végzik. Meleg ebédet a Kutatóközpontban biztosítunk.

SZERVEZŐK

Lendvayné Győrik Gabriella, egy. dr., tudományos munkatárs , Anyag- és Környezetkémiai Intézet

Jámbor Andrea, gazdasági ügyintéző, Anyag- és Környezetkémiai Intézet

Kránicz Andrea, titkárnő, Anyag- és Környezetkémiai Intézet

TÉMÁK

Témák összes 2019

A gazdák kutyáikról alkotott személyiségképét befolyásoló hatások

A polimerek különleges világa

Az illatok kémiája

Extracelluláris vezikulák vizsgálata

Fehérje-lncRNS kölcsönhatások in vitro vizsgálata

Fény hatására lejátszódó kémiai reakciók

Fénnyel kontrollált molekuláris kapcsolók

Kristályoktól a molekulákig

Lumineszcens molekulák előállítása

Mesterséges vázanyagok előállítása szövettenyésztési célokra

Polimer-lignin kompozitok

Stratégiák a vizuális keresésben

 

EGYÉB SZAKMAI TÁBOROK

TermTudTábor

Varázslatos Kémia